Veliki petek

Veliki petekVeliki petek je edini dan v letu, ko Cerkev ne obhaja evharistične daritve, saj se ta dan spominjamo Jezusove daritve na križu. To je dan strogega posta, dan, ko molčijo tudi orgle in zvonovi! Ob 15. uri se verniki zberejo v cerkvah ali na prostem k pobožnosti križevega pota. Zvečer pa se pričnejo obredi velikega petka, ki so bogati s svojo simbolno govorico:
Obredi velikega petka, so najstarejša in najbolj častitljiva dediščina starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti.
Po tem starem izročilu Cerkev na veliki petek ne obhaja evharistične daritve.
Poseben obred v čast Gospodovemu trpljenju in smrti vernikom pomaga, da se poglobijo v Jezusovo krvavo daritev na križu.
Ta obred ima tri dele:
-opravilo Božje besede,
-češčenje križa, in
-obhajilo.
Veliki petekSveto opravilo se začne v tišini s počastitvijo razgrnjenega oltarja, ki predstavlja Kristusa, oropanega človeškega dostojanstva, ki so mu vzeli vse in ki je na križu občutil zapuščenost. Ko glavni mašnik pred oltarjem na tla leže na obraz verniki pokleknejo in nekaj trenutkov tiho molijo. Zatem prisluhnejo Božji besedi.
Po berilih se posluša poročilo evangelista Janeza o Jezusovem trpljenju in smrti, ki je uničila človekovo smrt in odprla pot v poveličano življenje pri Očetu. Po križu so odprta vrata v nebo.
Prvi del opravila se zaključi s slovesnimi prošnjami za vse potrebe. Danes Cerkev še posebno moli za vse ljudi, prav nikogar noče pozabiti. Ob desetih prošnjah, ki so zelo lepe in vsebinsko bogate, se nekaj časa moli v tišini.
Prav posebej pretresljiv in globok je drugi del opravila, razkrivanje in čaščenje križa. Duhovnik s spremstvom prinese križ po cerkvi in trikrat zapoje povabilo ‘Glejte les križa na katerem je zveličanje sveta viselo’. Ta del obreda spremljajo verniki stoje in po vsakem vzkliku odgovorijo: »Pridite, molimo!«. Zatem znamenje svojega odrešenja počastijo s poklekom, poljubom ali s poklonom.
Danes Cerkev ne obhaja mašne daritve, toda Jezusovo telo, ki je bilo za ljudi darovano na križu, smejo verniki prejeti v svetem obhajilu.
Najsvetejše, zagrnjeno s tančico, duhovnik slovesno prenese v božji grob kjer je izpostavljeno v čaščenje.
Vir

Cvetna nedelja
Veliki četrtek
Veliki petek
Velika sobota
Velika noč Gospodovega vstajenja
Velikonočni ponedeljek
Bela nedelja – nedelja Božjega usmiljenja

Advertisements
This entry was posted in praznik and tagged , , . Bookmark the permalink.